“Caroliene!”

Momenteel is #Caroliene trending op Twitter.

 

Aanleiding is het debat van de Provinciale Statenverkiezing van gisterenavond. Premier Mark Rutten is midden in een debat met Lodewijk Asscher. Hij wil zijn argumenten kracht bij zetten met twee voorbeelden. Voorbeeld een weet hij duidelijk te verwoorden. Vervolgens voorbeeld twee…leeg!

Hij roept: “Caroliene!”

De minister-president is het even kwijt en roept naar zijn politieke assistent voor hulp.

Na afloop van het debat zegt Mark Rutte: “Het was echt een ramp.”

Maar wat dat het ook?

 

 

Kwetsbaarheid

 

Net als jij en ik is de minister-president net een mens. Ondanks dat Mark Rutte bekend staat om een heel sterke dossierkennis en een (bijna) fotografisch geheugen, vergeet hij ook wel eens wat.

Als zoiets je overkomt tijdens zo’n belangrijk debat kan dat natuurlijk lijken als een ramp. Je bent je er enorm van bewust dat je voor miljoenen kijkers letterlijk te kijk staat. Verbergen lukt op dat moment niet. En dat heeft ook geen zin.

De premier toont zijn kwetsbaarheid door help! te roepen. Hiermee verbergt hij zijn kwetsbaarheid niet. Hij omarmt het door hulp in te roepen en eerlijk toe te geven dat hij het gewoon even niet weet.

 

Van vloek naar zegen

 

Hij weet als het ware een vloek om te zetten tot een zegen. Reacties op Twitter: creatief opgelost, menselijk, écht.

Conclusie: probeer je in kwetsbare situaties er niet uit te bluffen. Durf in die kwetsbaarheid te blijven. Dan gebeuren er mooie dingen.

 

Blijf altijd jezelf

 

Wat heb jij hieraan? Ook bij jou kan het voorkomen dat je een keer een black-out hebt tijdens je presentatie. Of dat je een vraag krijgt waar je het antwoord niet op hebt.

Wat doe je dan?

Wees eerlijk. Laat je kwetsbare kant zien. Vraag om hulp. Vertel eerlijk dat je het antwoord op die vraag schuldig moet blijven.

Natuurlijk, je gaat niet onvoorbereid een presentatie geven. Maar als je on the spot het even kwijt bent, geeft dat helemaal niks. Dat zal je ook helpen ontspannener te gaan spreken en presenteren.

 

 

 

Boaz Lugten trainer en coach

 

Zijn je presentaties lang en wollig? Heb je moeite het aandacht van je publiek erbij te houden? Wil je weten hoe je beeldender kunt spreken door gebruik van storytelling? Daarbij wil je graag ervaren hoe het is helder, ontspannen en authentiek te presenteren.

Dan vul je nu het contactformulier in.

Ik neem meteen contact met je op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek. Dan gaan we samen kijken we hoe we jouw unieke spreekstijl kunnen vinden.

Vul hieronder het contactformulier in. Dan neem ik neem binnen 24 uur contact met je op.

Contactformulier

Contactformulier

Bezig met versturen