Drie lessen die ik van Boaz heb geleerd

“Boaz….die naam hoor je niet vaak.”

Deze reactie krijg ik vaak als ik me voorstel. Tja, je eigen naam kan je niet kiezen, dat doen pa en ma. Jarenlang vond ik mijn naam niet mooi. En dan ook nog het feit dat 80% het fout spelt (meestal met een ‘s’).

Maar….weet je, ik moet zeggen dat ik mijn naam nu met trots draag.

Waarom?

De man naar wie ik ben vernoemd, blijkt iemand te zijn met mooie kwaliteiten. In het boek Ruth wordt uitgebreid verteld wie Boaz was. Hij was een rijke grootgrondbezitter en had veel mensen in dienst. Nu zou hij de CEO van het bedrijf zijn geweest. Wat heb ik geleerd van zijn leiderschapskwaliteiten?

3 dingen.

 

  1. Hij had aandacht voor zijn personeel

Ruth 2:4: “Na een poosje kwam Boaz zelf vanuit Bethlehem naar het land. Hij groette de knechten die aan het maaien waren, en zij groetten terug.”*

Zie je het voor je? De grote baas die de knechten hartelijk groet. Een kort zinnetje maar veelzeggend. In die tijd bestond er een sterke hiërarchie. De baas sprak niet met het lagere personeel. Boaz was anders, hij was vriendelijk tegen iedereen. Sterker nog, niet alleen maar vriendelijk. (zie punt 3)

 

  1. Hij zag de kwaliteiten van anderen

Ruth 2:5: “Toen vroeg Boaz aan de knecht die de leiding had: ‘Wie is die jonge vrouw daar?’ ‘Dat is een buitenlandse vrouw’, zei de knecht. ‘Ze is met Naomi meegekomen uit Moab. Ze verzamelt koren dat na het maaien blijft liggen. Zij heeft gevraagd of dat mocht. Vanmorgen vroeg was ze hier al, en ze is de hele dag bezig. Ze is maar heel even gaan zitten.’”*

Boaz had weinig tijd nodig op te merken dat die buitenlandse vrouw (Ruth) hard werkte. Dit werd ook bevestigd door een ander medewerker. Oftewel, Boaz had mensenkennis en zocht naar goede kwaliteiten in anderen.

 

  1. Hij had persoonlijke interesse

Ruth 2:10,11: “Ruth…zei: ‘Waarom bent u zo vriendelijk voor mij? Waarom zorgt u zo goed voor me?…..Boaz zei: ‘Ik heb veel over je gehoord. Ik weet hoe goed je voor Naomi geweest bent na de dood van je man. Je hebt je vader en je moeder en je geboorteland verlaten.”*

Hij kende de persoonlijke situatie van Ruth. Hiermee liet hij zien dat hij het zich persoonlijk aantrok wat anderen meemaakten. Boaz had dus interesse in het wel en wee van de mensen die werkten op zijn veld.

Zeg nou zelf, je kan naar slechtere mensen vernoemd worden toch?

Voor het geval dat je je weleens hebt afgevraagd waarom mijn bedrijf In Strength heet, hier nog een leuk weetje om mee af te sluiten. De naam Boaz betekent ‘in sterkte’. Snap je ‘m?

Dus Boaz is een voorbeeld voor mij in persoonlijke aandacht en interesse en hij heeft me geleerd actief te zoeken naar goede kwaliteiten in mensen.

(*Bron: NBG)

 

 

 

Boaz Lugten trainer en coach

 

Zijn je presentaties lang en wollig? Heb je moeite het aandacht van je publiek erbij te houden? Wil je weten hoe je beeldender kunt spreken door gebruik van storytelling? Daarbij wil je graag ervaren hoe het is helder, ontspannen en authentiek te presenteren.

Dan vul je nu het contactformulier in.

Ik neem meteen contact met je op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek. Dan gaan we samen kijken we hoe we jouw unieke spreekstijl kunnen vinden.

Vul hieronder het contactformulier in. Dan neem ik neem binnen 24 uur contact met je op.

Contactformulier

Contactformulier

Bezig met versturen