Wat maakt jou indrukwekkend?

Ik loop door de dichtbegroeide jungle van Zuid-Borneo op zoek naar orang-utans. De zweetdruppels rollen over mijn hoofd, het is zo warm en vochtig. Ik vraag me af of het allemaal wel de moeite waard is. Na een lange tocht zie ik opeens om mij heen de bossen heen en weer gaan. “Dat zijn de orang-utans!”, zegt de ranger opgewonden. Mijn hart gaat sneller kloppen en alle ongemakken van de tocht ben ik in een adem vergeten.

“There comes Tom!”

“There comes Tom!”, roept de ranger. Uit de bossen komt een indrukwekkende verschijning mijn kant op. Tom is de koning van de jungle. Langzaam draait hij zich om en kijkt me aan. Ik merk dat ik mijn adem inhoud, wat een indrukwekkend beest. Ik ben met niets anders meer bezig in mijn hoofd, hij heeft mijn volledige aandacht.

‘s Avonds lig ik in mijn bed en voel me dankbaar dat ik dit heb ervaren. Ik kom tot de conclusie dat Tom weinig hoeft de doen om indrukwekkend te zijn. Alleen zijn aanwezigheid is al genoeg. Geen kunstjes, geen show, gewoon Tom.

Eigenlijk geldt dit ook voor ons. Vaak denken wij tijdens het presenteren dat we anders moeten zijn. Dat we overdreven druk moeten doen, of de grapjas moeten uithangen. Want anders zou je het publiek wel eens kwijt kunnen raken.

Natuurlijk, een goede, grondige voorbereiding is onmisbaar. Maar als je eenmaal op dat podium staat, komen de mensen voor jou. Ze willen weten wat jij te vertellen hebt. Als het je lukt om er gewoon te zijn en te vertrouwen op jezelf, zal je gaan spreken vanuit echtheid. De woorden komen dan vanzelf. Dan ben je indrukwekkend door jezelf te zijn.

Dan ben je net zo indrukwekkend al Tom!

 

 

Boaz Lugten trainer en coach

 

Zijn je presentaties lang en wollig? Heb je moeite het aandacht van je publiek erbij te houden? Wil je weten hoe je beeldender kunt spreken door gebruik van storytelling? Daarbij wil je graag ervaren hoe het is helder, ontspannen en authentiek te presenteren.

Dan vul je nu het contactformulier in.

Ik neem meteen contact met je op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek. Dan gaan we samen kijken we hoe we jouw unieke spreekstijl kunnen vinden.

Vul hieronder het contactformulier in. Dan neem ik neem binnen 24 uur contact met je op.

Contactformulier

Contactformulier

Bezig met versturen