Als spreker is jouw effectiviteit niet alleen afhankelijk van wat je zegt, maar ook van hoe je het zegt en voorbereidt.

Stephen R. Covey, in zijn boek “The 7 Habits of Highly Effective People”, leert ons dat proactiviteit jou in staat stelt om het heft in eigen handen te nemen. Dit principe is cruciaal in het openbaar spreken. Laat me je door enkele belangrijke aspecten leiden om als spreker proactief te zijn.

Grondige Voorbereiding

Begin met je voorbereidingen ver voordat je het podium op gaat. Ken de plek waar je gaat spreken, de apparatuur die je gebruikt, en wie er in je publiek zitten. Wat doe je als de technologie je in de steek laat? Heb je gedacht aan een back-up plan? Zorg dat je ook zonder PowerPoint je verhaal sterk kunt brengen.

Ken Je Publiek

Een proactieve spreker past zijn boodschap aan op basis van wie luistert. Spreek je voor jonge startende ondernemers of voor doorgewinterde academici? De keuze van je woorden, de diepgang van je onderwerpen en zelfs je humor, alles kan afhangen van het begrijpen van je publiek. Dit helpt niet alleen om hun aandacht te krijgen, maar ook om echt impact te maken met je boodschap.

Betrek Je Publiek

Denk na over manieren om interactie met je publiek aan te gaan. Dit kan variëren van het stellen van vragen, het organiseren van kleine discussies tot aan het gebruik van technologieën zoals live polls. Deze methoden houden je publiek geëngageerd en maken je presentatie levendiger en makkelijker te onthouden.

Anticipeer op Vragen

Proactief zijn betekent ook dat je voorbereid bent op mogelijke vragen. Duik diep in je onderwerp en denk na over mogelijke twijfels of vragen die naar voren kunnen komen. Door voorbereid te zijn, toon je niet alleen aan dat je een expert bent, maar ook dat je respect hebt voor de nieuwsgierigheid van je toehoorders.

Streef Naar Verbetering

Elke keer dat je spreekt, heb je een kans om te leren en jezelf te verbeteren. Vraag na je presentaties om feedback, reflecteer op wat goed ging en wat beter kon, en praat met andere sprekers om verschillende perspectieven te verkrijgen. Deze houding van constante verbetering zal je helpen groeien en je autoriteit als spreker verstevigen.

Door deze adviezen van Covey toe te passen, til je jouw vaardigheden naar een hoger niveau. Je wordt niet alleen een competente spreker, maar ook een inspirerende leider die anderen motiveert door zelf het goede voorbeeld te geven. Dit maakt je uiteindelijk een zelfverzekerde en invloedrijke figuur op het podium, klaar om elke uitdaging aan te gaan.

Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK  

Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren.   

BINK staat voor:   

-> Beeldend spreken

-> Interactief spreken

-> Natuurlijk spreken

-> Kernachtig spreken.

Klik op de link voor info en de eerstvolgende data.