TED Talks zijn de gouden standaard geworden in openbare toespraken en presentatievaardigheden, die wereldwijd publiek boeien met hun boeiende verhalen en krachtige boodschappen.

Het boek “Spreek als TED” van Carmine Gallo biedt een uitgebreide handleiding om de kunst van het geven van presentaties te beheersen die niet alleen overtuigend maar ook memorabel zijn. In deze blog zullen we drie van de beste praktijken uit het boek verkennen die iedereen kunnen helpen om meer te spreken als een TED-spreker, of je nu een conferentiezaal of een wereldwijd online publiek toespreekt.

1. Ontketen de meester in jezelf

Passie is de brandstof die de meest succesvolle TED-presentaties aandrijft. Gallo benadrukt dat passie, meer dan enig ander kenmerk, is wat het publiek betrokken houdt. Dit gaat over het verbinden met je onderwerp op een diep niveau en je publiek laten zien waarom het voor jou belangrijk is. Wanneer je spreekt over iets waar je echt gepassioneerd over bent, zal je natuurlijke enthousiasme doorschijnen, waardoor je presentatie krachtiger en authentieker wordt.

Neem bijvoorbeeld de TED Talk van Sir Ken Robinson over hoe scholen creativiteit doden, die een van de meest bekeken talks in de geschiedenis blijft. Zijn oprechte bezorgdheid en passie voor onderwijshervorming zijn voelbaar en resoneren met zijn publiek, waardoor zijn boodschap niet alleen gehoord maar ook gevoeld wordt. Om je passie te vinden, vraag jezelf af wat je opwindt—over welk onderwerp kun je praten zonder ooit moe te worden? Wanneer je dat onderwerp vindt, heb je de sleutel tot een overtuigende presentatie gevonden.


Ken Robinson: Do schools kill creativity

2. Beheers de kunst van het vertellen

TED-sprekers zijn uitstekende verhalenvertellers. Ze presenteren niet alleen feiten; ze creëren verhalen die emoties oproepen en de verbeelding prikkelen. Volgens Gallo is je brein niet alleen meer betrokken wanneer het naar verhalen luistert, maar helpt het ook de luisteraar om informatie beter te begrijpen en te onthouden. Een goed verteld verhaal kan complexe informatie toegankelijker maken en de gegevens voorstelbaar maken.

Neem het voorbeeld van Jill Bolte Taylor’s inzicht in haar beroerte. Haar verhaal over haar ervaring met een beroerte was wetenschappelijk, maar diep verweven met persoonlijke en emotionele draden, waardoor het toegankelijk en meeslepend werd. Om je verhaalvaardigheden te verbeteren, focus je op het opbouwen van een verbinding met je publiek. Deel persoonlijke anekdotes of casestudy’s, en presenteer uitdagingen en oplossingen. Deze structuur helpt niet alleen om je publiek betrokken te houden, maar ook om hen te helpen je boodschap lang na je praatje te onthouden.


Jill Bolte Taylor: My stroke of insight

3. Voer een gesprek

De beste TED Talks voelen als een persoonlijk gesprek tussen de spreker en elk lid van het publiek. Deze gesprekstoon helpt om de spreker relatiever en de inhoud meer verteerbaar te maken. Gallo stelt voor om te oefenen met het leveren van je speech op een conversatietoon, gebruikmakend van eenvoudige, precieze taal. Vermijd jargon en te complexe uitleg die je publiek zou kunnen vervreemden. Stel je in plaats daarvan voor dat je spreekt met een vriend of familielid. Dit zal je helpen om een ontspannen toon en tempo te behouden die luisteraars uitnodigt om deel te nemen.

Amy Cuddy’s talk over lichaamstaal is een prima voorbeeld van deze praktijk. Ze gebruikt heldere, beknopte taal om complexe psychologische theorieën te beschrijven en laat haar publiek voelen alsof ze in een persoonlijke coachingssessie met haar zijn. Engageer met je publiek door retorische vragen te stellen, te pauzeren voor nadruk, en gebaren en gezichtsuitdrukkingen te gebruiken die je emotie en reactie op het onderwerp overbrengen.Spreek als TED

Deze drie inzichten uit “Spreek als TED” van Carmine Gallo kan de manier waarop je openbaar spreken benadert aanzienlijk transformeren. Omarm je passie, weef verhalen in je presentaties en voer een gesprek. Deze elementen zullen helpen om je toespraken niet alleen te laten vangen, maar ook de aandacht van je publiek vast te houden, en ervoor zorgen dat je boodschap niet alleen wordt gehoord maar ook onthouden.

Of je nu een ervaren spreker bent of nieuw in het openbaar spreken, deze inzichten uit het boek van Gallo kunnen helpen om je vaardigheden te verfijnen en je misschien inspireren om zelf het podium van een TED-evenement te betreden! Onthoud dat het succes van een presentatie niet alleen zit in wat je zegt, maar hoe je het zegt. Maak een emotionele verbinding met je publiek, en zie hoe je woorden krachtige hulpmiddelen voor verandering worden. Blijf oefenen, blijf verfijnen, en belangrijker nog, blijf je ideeën delen die het waard zijn om te verspreiden.

Wil je het volledige boek “Spreek als TED” van Carmine Gallo lezen? Klik hier: https://www.youtube.com/watch?v=UyyjU8fzEYU

Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK  

Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren.   

BINK staat voor:   

-> Beeldend spreken

-> Interactief spreken

-> Natuurlijk spreken

-> Kernachtig spreken.

Klik op de link voor info en de eerstvolgende data.