Presenteren is topsport. Als je spreekt voor publiek, staat je brein vol aan. In zijn fascinerende boek “Laat je hersenen niet zitten”, deelt neuropsycholoog Erik Scherder hoe belangrijk beweging is voor onze hersenfunctie.

In dit blog leer je hoe beweging je helpt om beter te presenteren. Of je nu een doorgewinterde spreker bent of net begint met presenteren, je weet hoe belangrijk het is om helder, gefocust en effectief te zijn.

Dus tijd voor wat praktische tips over hoe bewegen je helpt bij beter presenteren.

De Wetenschap van beweging en de hersenen

Volgens Erik Scherder speelt fysieke activiteit een cruciale rol in hoe goed onze hersenen functioneren.

Regelmatige beweging zorgt voor een betere doorbloeding en bevordert de productie van neurotrofines, die noodzakelijk zijn voor de gezondheid van onze neuronen. Hierdoor verbeteren onze cognitieve functies aanzienlijk. Met cognitieve functies zijn functies die te maken hebben met het verwerken van informatie. Bijvoorbeeld waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden.

Verhoog je focus en concentratie

Beweging stimuleert de productie van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine. Deze stoffen verbeteren niet alleen je stemming. Ze helpen je ook beter te focussen. Want een scherpe focus en goede concentratie zijn onmisbaar als je presenteert, toch?

Dus als je in beweging blijft, helpt het je tijdens presentaties helder en gefocust te blijven.


Serotine en Dopamine
Figuur uit simplypsychology.org

Verminder stress met beweging

Presenteren is vaak stressvol, toch? Een van de grootste voordelen van beweging is het vermogen om stress te verminderen. Scherder legt uit dat fysieke activiteit de cortisolniveaus, het stresshormoon in ons lichaam, helpt verlagen. Dit resulteert in minder angst en een groter gevoel van kalmte, waardoor je zelfverzekerder en ontspannen kunt presenteren.

Creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleren

Een ander belangrijk aspect dat Scherder benadrukt, is het effect van beweging op onze creativiteit. Door de verbeterde hersenactiviteit en nieuwe neuronale verbindingen die worden gevormd, kan beweging ons helpen creatiever te denken. Dit is essentieel wanneer je unieke en boeiende presentaties moet voorbereiden of moet improviseren in reactie op onverwachte vragen of situaties.

Praktische Tips

Probeer de volgende tips eens uit in je volgende presentatie:

Presenteer altijd staand

Staand presenteren geeft echt enorme winst voor je stressniveau. Je krijgt een groter gevoel van kalmte als je voeten goed op de grond staan, je fysiek aan staat en je armen de ruimte hebben om te bewegen. Allemaal seintjes vanuit je hersenen dat je ontspannen en met zelfvertrouwen kunt presenteren.

Beweeg in de ruimte

Dus ga niet wortel schieten. Staan is stap 1, de volgende stap is een letterlijke stap. Naar voren, beetje naar links, beetje naar rechts. Op het moment dat je even vastloopt tijdens je verhaal, helpt letterlijk beweging voor beweging in je hoofd. En je kan veel verder met je presentatie.

Rek- en strekoefeningen

Voeg korte rek- en strekoefeningen toe aan je dag om de bloedcirculatie te verbeteren en spierspanning te verminderen. Hoe ontspannener je aan je presentatie begint, hoe beter je dat gevoel kan vasthouden. En je weet, als jij ontspant zal je publiek ook ontspannen. Essentieel voor presenteren met impact.

Conclusie

Erik Scherder’s boek “Laat je hersenen niet zitten” biedt waardevolle inzichten in hoe beweging de sleutel kan zijn tot betere hersenfunctie. Door meer te bewegen, verbeter je niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je mentale scherpte, stressbeheersing, creativiteit en concentratie. Deze voordelen samen kunnen een diepgaande impact hebben op je vermogen om effectief te presenteren. Bewegen helpt echt beter te presenteren. Dus, neem die stap, letterlijk en figuurlijk, en beweeg je weg naar succesvolle presentaties!

Wil je meer weten over dit boek? Klik op de link om het boek zelf te kopen: https://managementboek.nl/boek/9789025307219/laat-je-hersenen-niet-zitten-erik-scherder

Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK  

Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren.   

BINK staat voor:   

-> Beeldend spreken

-> Interactief spreken

-> Natuurlijk spreken

-> Kernachtig spreken.

Klik op de link voor info en de eerstvolgende data.